HES MUSTAFA AKAY

Gözleri doymayan para babaları küresel sermayenin desteğiyle derelerimize göz koydular.

Yenice Irmağı üzerinde yapılanların dışında Şeker’de, İncedere’de yeni HES’ler planladılar.

İlk planda Şeker gündeme geldi.

Şeker ki, kanyonuyla Yenice’nin  turizm ayağıydı.

Turizm ise; Yenice’nin gelişmesi, kalkınması ve büyümesi için en önemli faktörlerden birisiydi. Nitekim, o çevrede başlayan hareket tesisleşmeye doğru hızla ilerliyordu. Bu dışarıdan gelecek para demekti, istihdam demekti.

Kimileri anlayamadı tehlikenin boyutunu. HES yapılsın diyenler oldu. Oysa, Karabük’te herkes bu olaya karşı çıkıyordu. Gazetecisi, siyasetçisi, sivil toplumcusu, bürokratı kısacası neredeyse toplumun tüm  katmanları.

Tehlikenin büyüklüğünü bilenler toplumu aydınlatmak için kolları sıvadılar. Bir sürü etkinlik ortaya koydular. Bu etkinlikler sadece çevre il ve ilçelerden değil, ülkenin genelinde destek buldu. Gazeteler, televizyonlar, dergiler, yazarlar, sanatçılar, çevreciler Şeker’e sahip çıkan etkinliklerin içinde yer aldılar.

Yenice Platformu öncülük etti bu çalışmalara. Olaya dikkat çekmeyi başardı. Nitekim son seçimlerde tüm adayların en başta gelen  konusu oldu Şeker’de HES. Herkes söz verdi. Hatta, bir yöneticimiz satın alacağını ifade etti.

Olay yargıya da taşındı.

Şimdi, yeni bir aşamadayız.

Yarın, İl Genel Meclisi bu işi yeniden oylayacak. İl Genel Meclisi üyeleri kararlarında ısrar ederlerse, inşaat izni verilmiş olacak. Ama, elbette bu her şeyin sonu olmayacak. Yeni bir yargı aşaması gündeme gelecek ve bu iş uzayıp gidecek. Umutsuz olmaya gerek yok. İşin sevindirici yanı şehri yönetenlerin bu olayda yan yana gelmeleri birlik görüntüsü vermeleriydi. Şimdi, bunun daha belirgin bir şekilde sürdürülmesi de gerekiyor.

Bu süreç içinde Karabük ve Zonguldak basınının yanında ulusal basında bize ilgi gösterdi.  Yenice ve Karabük’te yazılı basın,  internet siteleri, BRTV ile haberlerimizi ulusala taşıyan Yasin Erdem ve Bülent Diktepe hep yanımızda oldular. Onlara bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Kimileri seçim sonuçlarına bakarak bir yılgınlık içine düşmüş gibi görülseler de iş bitmemiştir. Bitmeyecektir. Köylü tehlikeyi tam anlamıyla görüp tavır koyamasa da biz buraya bu HES’i ne pahasına olursa olsun yaptırmayacağız. Umutsuzluk ve karamsarlık mücadeleyi verenlere ve Yeniceliye yakışmaz. Yarınki, sonuca göre, dünden daha  çok bir istekle kanyonumuza ve Yenice’mize sahip çıkacağız.

Not : Bazı yurtsever gençlerimiz  Yeniceli Çanakkale Şehitlerimizi ele almayışımızı eleştirdiler. Onların dediklerini yapacağız ve önümüzdeki günlerde Yeniceli Çanakkale Şehitlerimizi gündeme taşıyacağız.