HES VE YENİCE MUSTAFA AKAY

Dünyada bilinir hale gelmiş, Türkiye’de ün salmış Şeker Kanyonu’na HES yapılacağı haberi ilçemizde tepkilere neden oldu.

Şeker’e HES yapılırsa ne olur diyenler varsa, onlara Şeker’e HES yapılırsa Yenice biter diyerek yazımıza başlayalım.

İki kuruşluk elektrik enerjisi üreten HES’ler,  önce korkunç bir doğa tahribatı yapıyor. Üretime geçtikten sonra ise iklimi değiştiriyor. Akarsuları tünellere hapsederek börtü böceğin yaşamasını önlüyor.

Kısacası bir yığın zararı var.

Şeker’de ise bir başka zararı beraberinde getirecek. Şeker, Yenice’de turizmin ilk ayağıdır. Turizm olayımız sekteye uğrayacak daha doğrusu bitecek.

Bu olay karşısında yediden yetmişe tüm Yeniceliler birlik olmak zorundadır. Belediyeler, muhtarlıklar,  siyasi partiler, kooperatifler, fabrikalar, esnaf, sivil toplum örgütleri ve bilumum dernekler, meslek odaları tek hedefe odaklanmalıdırlar.

Şimdilik 1-0 yenik başlıyoruz gibi görülebilir. Ama; birlik olursak bu skoru 5-1 yapabiliriz. Kenetlenmeliyiz. Hukuki sürecin ardından başka seçenekleri de ortaya koyarak halkın desteğiyle bu işe dur diyebiliriz.

Bu konu Yenice’de iki şeyi ortaya çıkaracak. Birincisi Yenice’yi sevenleri sevmeyenleri belirleyecek. İkincisi, birlik olup olamadığımızı gösterecek.

Bu konu ilk konudur. Birlik olamazsak, ardından yığınla sorun gelecektir. Bir yığın sorun ise ihtimal vermiyoruz ama Yenice’yi sevmeyenlerin yüzünden olacaktır.