MEMLEKETİN OKUMUŞLARI MUSTAFA AKAY

Yenice bundan 50 yıl önceki Yenice değil. 50 yıl önceki Yenice’de ortaokul yoktu, lise yoktu. İlçesi Karabük,ili Zonguldak Yenice’yi eğitim alanında çok ihmal etmişlerdi.

Dönemin Belediye Başkanı Sabri Akay’ın öncülüğünde Yenice’de ortaokul açılması girişimleri başlatıldı. Belediye kurulalı henüz beş yıl olmamıştı. Eğitimin eksikliğini kavramışlardı. Bunu gidermeliydiler. Orman İşletmesi ve ORÜS yöneticilerinin de katkılarıyla bir seferberlik ilan edildi ve 1967 yılında Yenice’de ortaokul açıldı.

Ortaokulun açılmasıyla birlikte öğrenim görenlerin sayısında da büyük artış oldu. Yenice’de ortaokulu bitirenler, Devrek, Zonguldak, Karabük ve çevredeki diğer liselere giderek eğitimlerini sürdürdüler.

Bu gazetenin önerileri ve girişimleri ile de Yenice’de lisenin açılması çabaları ortaya kondu bu kez. “Kendi  sınıfını kendin yap” kampanyaları düzenlendi. 1978 yılında da lise açıldı. Böylece çok sayıda çocuğumuz, okuma olanağına kavuştu. Bu de beraberinde çocuklarımızın üniversiteyle daha yaygın bir şekilde tanışmalarına vesile oldu. Görevleri gereği başka şehirlerde oturanlarımız da çocuklarını okutma çabasında oldular.

Şimdi, Yenice’nin her türlü yetişmiş insanı vardır. Her alanda  yetkin ve yetkili duruma gelenler vardır.

Üniversite okumuşlarımızın envanterini çıkarmaya kalksak sayfalar dolar.

Peki, bu okumuşlarımız kendilerini yetiştiren bu memlekete karşı tam anlamıyla görevlerini yapıyorlar mı?

Yenice’mizde  şu anda üç tane yerel gazetemiz var. Bu gazetelerimizde, okumuşların hiç bir görüşlerini okuyamıyoruz.  Yenice’mzin gelişmesi, kalkınması yolunda onların görüşlerinin ve düşüncelerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Onlar,  okuduklarından, bildiklerinden bizleri yararlandırsalar kötü mü olur?