ORMAN KÖYLÜSÜ GÖZDEN ÇIKARILIYOR MU? MUSTAFA AKAY

Dünyanın en zor işlerinden birisini yapan orman köylüsünün gözden çıkarıldığına ilişkin yasa hazırlıkları üzüntüyle izleniyor. İlçemizdeki gazeteler orman köylüsünün çatı örgütü ORKOOP’un konuyla ilgili endişelerini gayet güzel ortaya koydular. Ancak, ne üzücüdür ki, olayın asıl muhataplarından bir ses çıkmıyor.
Eğer, komisyona geldiği gibi bir yasa çıkarılırsa, orman köylüsünün idam fermanı da imzalanmış olacak.
Ülkemizde 18 bin civarında orman köyü bulunuyor. Bu köylerde yaşayan nüfus ise 7 milyon kişi. Orman köylüsü, devletin ormanını koruyucu bir özelliği de üzerinde taşıyor. Ancak, yaşam standartı çok düşük. Ülke ve kırsal kesimin çok altında bir yaşam standartına sahip orman üretim köylüsü çok zor koşullar altında çalışıyor.
Orman köylüsü örgütlenmesini çok geç sağlayabildiği için bazı hakları almada da gecikmiş. Torba yasadaki teklif gerçekleşirse, zor elde ettiği haklarının bir çoğunu da kaybedecek.
Ormanların satılması belki de orman köylüsünü köle haline, örgütleri olan kooperatifleri de işlevsiz hale getirecek.
Bu durumda başta orman köylüsü olmak üzere örgütlerinin duyarlı bir tavır takınmalarında yarar vardır. Siyasi partiler ve halk da bu konuda duyarlı bir tavır sergileyerek orman köylüsüne sahip çıkmalıdırlar.