TEMEL DEREBAŞI MUSTAFA AKAY

Yenice’nin Atom Karıncası bir başka deyimle “iyilik meleği”. Elindeki imkanlar ölçüsünde herkese yardımcı olmak için çabalayan, koşuşturan bir kişilik.
Kafasındaki tek düşünce Yenice ileri gitsin, Yeniceli mutlu olsun noktasında toplaşır.
Yenice’de yeni yeni işyerleri açılsın, gençler ekmeklerini topraklarında kazansın diye düşler durur. Onun için de bu tür çabalara kendi ölçülerinde destek vermeye çalışır. Temel (Mehmet) Derebaşı’nın insanlara yardımı sadece Yenice içinde olmaz. Ülkenin dört bir yanındaki insanlarımıza otobüs bileti konusunda yardımcı olma çabasını gösterir.
İstanbul’dan Yenice’ye gelmek için bilet bulamayan insanlarımız hemen Temel Derebaşı’nın telefonunu çaldırırlar ve o da hemen gerekeni yapar.
Temel Derebaşı’nın bir dünya görüşü vardır. Ancak, insani ilişkilerinde bu ikinci planda kalır. Yeniceliye hizmette ayrımcılık yapmaz. Bir de Yenice’mizin tanıtımı konusunda elinden geleni yapar. Terminale dışarıdan gelenlere Yenice’nin güzelliklerini anlatır durur.
Temel Derebaşı; partiler üstü bir insandır ve  Yenice’de herkes tarafından sevilir sayılır.
Onun bu güzellikleri kendisine Temel Reis yakıştırmasını da yaptırmıştır topluma. O gerçekten bir reis gibi herkesin yardımına koşan bir yaşam tarzı tutturmuştur.