METİN ÇENGEL MUSTAFA AKAY

İlçemizin yetiştirdiği önemli eğitimcilerden birisi… İlçemizin çeşitli okullarında öğretmenlik yaptığı yıllarda edebiyata da ilgi duydu. Bu alanda çalışmalar yaptı. Yaptığı çalışmalardan bir tanesi 1970’li yıllarda Yenice Manileri gün ışığına çıkarmak oldu.

Yenice’den tayin olduktan sonra da gittiği yerlerde sanata ilgisini sürdürdü. Şiirler, öyküler yazdı. Geçtiğimiz aylarda çıkardığı “Ay Sarı” isimli şiir kitabı büyük ilgi gördü. Geçtiğimiz günlerde de ikinci kitabını çıkardı. ”Önce Kuşlar Gitti” adıyla çıkardığı bu kitabında, Gıdırış, Kabak Ayağa Kalk, Nallama ve Sallama, Telefon Oğulları, Yaz Kızım/Gereği Düşünüldü, Önce Kuşlar Gitti öyküleri yer alıyor. 71 sayfalık bu öykü kitabında, sanki dünkü Yenice anlatılıyor. Yenice ve Yenice insanıyla ilgili betimler dikkat çekerken, şivemiz de anımsatılıyor.

Kitabın en son öyküsünde ise, Metin Çengel, ailesini ve mahallesini anlatıyor gibi..  Anası, babası, ağabeyleri, kardeşleri, komşuları…  Hele hele anasının bölüşmeye ve paylaşmaya ilişkin atasözü değerindeki; “ İyi insan bakışmaz bölüşür”, “ Bu alır bu da verir” sözleri dikkate değer.

Yaşamın zorluklarının aile bireylerini oradan oraya savrulmasını anlatan öykü kitabın da adı olmuş.

İlçemiz sanat ve edebiyat alanında çok isim yaratamadı ne yazık ki… Metin Çengel, bu ilçenin ortaya çıkardığı az sayıdaki değerden bir tanesi… Değerinin bilinmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğretmenlik yaptığı yıllarda, insanımızı, çevremizi, doğamızı gözlemleyen ve bunları kitaplaştırarak hiçbir ekonomik kazanç düşünmeden ölümsüz hale getiren Metin Çengel’i kutluyor, diğer kitaplarını da sabırsızlıkla bekliyoruz.