Günümüz Türkiye’sinde istihdam konusunda en kapsamlı ve yaygın sektör turizm sektörüdür. Sanayiye yönelik sektörde bir işçi için milyarlarca liralık yatırım yapmak gerekebilir.
Oysa, hizmet sektöründe bu çok daha düşük maliyetle gerçekleştirilebilir. Hizmet sektörünün en önemli ayağı da turizm işletmeleridir.
Küreselleşme masallarıyla uyutulan Türkiye’mizde artık devlet bu yatırımları yapmıyor. Elini ayağını çekti. Mevcutlar da çerez parasına yandaşlara peşkeş çekiliyor. Bu üretimsizlik demektir büyük ölçüde. Çevremizdeki devlet yatırımlarının dünü ile özel sektördeki bugüne bakarsak mesele anlaşılır. 400 kişilik devlet işletmeleri artık yerini 30-35 kişilik atölyelere bırakmışlardır.
Devlet artık elini ayağını çektiği için bu tür yatırımların özel sektör tarafından yapılması gerekir. Özel sektör de eğer yerli değilse, hinterlandı dar olan bu yerlere gelmiyor. Yerlinin de gücü belli. Tam anlamıyla sermaye birikimi sağlanamadığından küçük ölçekli işletmelerle yetinmek zorundayız. Onların sağladığı istihdam da ortada. Özel ve güzel sektör ne yazık ki, yüksek katma değer sağlayacak yöreleri tercih ettiğinden buralara düşmüyor.
O zaman ne yapacağız?
Yapacağımız iş, turizmi ön plana çıkarmak ve bu alanda yatırımları teşvik etmek olmalıdır.
Yeterli olmasa bile bir turizm olayı gelişiyor Yenice’mizde. Şeker Kanyonu ile başlayan hareket genişleyerek ve gelişerek sürüyor. Kaymakamlığın ve belediyenin bu yöndeki çabaları övgüye değer. Hele hele Kaymakamlığın Şeker Kanyonu için yaptırdığı projenin BAKKA’dan onay alması süper bir olay. Ayrıca, üç projenin kabul görmesi de sevindirici bir gelişmedir.
Yenice’de işsizliği önleyecek ve kalkınmayı sağlayacak görünürde bir tek turizm olgusu var elimizde. Yeniceli de bu yöndeki çabalara omuz vermeli ve şehrin gelişimine katkı sağlamalıdır.