HES VE SEL MUSTAFA AKAY

Ülke genelinde  bu mevsimde görülen aşırı yağışlar bize bir gerçeği gösteriyor.  Doğanın dengesinin bozulması iklimi de değiştiriyor. Hiç beklenmedik bir anda bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Gökyüzü bir anda kararıyor ve bir anda  taş büyüklüğünde dolu iniyor yer yüzüne. Bu tür yağışlar, yarardan çok zarar getiriyor. Ekine zarar veriyor, araç gerece zarar veriyor dolu yağışları.
Yağmura doyan toprak ememediğini dışarıya fırlatıyor. Bu da bir başka doğal afete yol açıyor. Sel basıyor  her yeri.
İnsan oğlu,  Allah’ın kendisine verdiği muhteşem doğayı bozmada hiç bir kural tanımıyor. Hava kirliliği,  küresel ısınma, doğanın tahribatı beraberinde  felaketleri getiriyor.
Bunlardan bir tanesi sel olayı.
Acımasızca tahrip edilen doğada, seller, heyelanlar birbirini ardına geliyor.
İnsan eliyle bozulan doğanın  dengesine  en basit örneklerden birisi de HES’ler.
Bunun bir örneğini Trabzon Araklı’da yaşadık… Yedi yurttaşımız  yaşamını  yitirdi. Çok sayıda yaralımız var.  Evler, köprüler, yollar yıkıldı. Bir ölçüde mala gelen kayıp giderilir. Ancak, giden canları getirmek mümkün değil. Sadece “geçmiş olsun” diyebiliyor, rahmet  dileye biliyoruz
HES’lerin bu ülkenin başına bela olacağını yıllardır söylüyoruz. Ömrü 50 yıl olan HES’ler için milyonlarca yılda oluşmuş doğal güzelliklerimizi heba ediyoruz.
Araklı’daki olayda sel HES borularını patlatıyor ve korkunç bir sonuç ortaya çıkıyor.
Yenicelinin yıllardan beri HES’e karşı mücadelesi bugünlerde biraz daha iyi anlaşılmıştır sanırız.
Unutmayalım ki; 1991 ve 1998’te yaşadığımız sel olaylarında  da Kastamonu’daki  HES kapaklarının açılmasının büyük payı vardı.
Yeniceli, lütfen HES’e karşı verilen  mücadeleye katkı ve destek ver.
Verilen mücadale Yenice’yi seller almasın, doğal afetler yaşanmasın, güzellikler bozulmasın diyedir.