YENİCE DOSTU DR.MURAT ALAN MUSTAFA AKAY

HES, mücadelemiz başladığında tanıştık kendisiyle. Onunla tanışmadan önce, HES’lerin zararlarını ve çevrede yapacağı tahribatı tam anlamıyla bilmiyorduk. O,  bilim insanı duyarlılığı ile  bizi bilgilendirdi, aydınlattı. Yapılacak HES’in teknik bilgileri konusunu inceledi ve bize de bilgi verdi. Bu mücadele sırasında Yenice dostluğu da ortaya çıktı. Şeker Kanyonundaki HES’e bir çok Yeniceliden daha fazla karşı çıktı. Daha doğrusu Yenice’ye sahip çıktı. Yenice Platformunun bileşenlerinden birisi oldu. Aynı zamanda  TEMA Karabük Temsilcisiydi. Mesleği ve konumu itibariyle, doğa tutkunuydu haliyle.
Şimdi, kariyer için ABD’ye gidiyor. Yenice Platformunu bilim insanlarıyla tanıştırdı. Prof. Oğuz Kurdoğlu, Prof. Erdoğan Atmış, Prof. Doğan Kantarcı, Av. Kemal Aybek bunlardan bir kaçıydı. Onlarla bağlantı kurmamızı sağlayarak, karşıdan gelecek hamlelere karşı bizi bilinçlendirdi. TEMA Vakfı vasıtasıyla, davamız için  binlerce broşür bastırdı, üniversite öğrencileri ile birlikte Safranbolu’da stant kurdu orada olayın vahametini anlatmaya çalıştı. Türkiye Ormancılar Derneği ile Yenice Platformu arasında bağ kurdurdu. Bilirkişi ücretini ödeyemeyecek durumda olan Yenice Platformunun sorununu (ödünç de olsa) çözdü. Türkiye Ormancılar Derneği bilirkişi ücretini yatırmamış olsa, üniversitelerden profesörler  gelerek keşif yapılamayacaktı. Bulunduğu her platformda bizim sorunumuzu anlattı. Yüksünmeden  bilgi alınabilecek  her yere telefon etti. Bürokrasinin en tepe noktalarında bizim sorunumuzu dile getirdi.
Kısacası,  Yenice için çok büyük çabalar içine girdi.
 Yaşanan seçimler sonrasında motivasyon bozuklukları olduğunda, direnmemizi öğütledi.
Yenice’de, HES’i anlayamayan geniş bir kesimin olduğunu görüyoruz. Bu üzücüdür. Oysa, milyonlarca yıl da oluşmuş ve Yenice turizminin başlangıç noktası olan burası korunmalıdır.  Yerel yönetiminden siyasi partisine, esnafından iş adamına,  muhtarından kooperatif başkanına, memurundan amirine, köylüsünden kentlisine, yaşlısından gencine, öğretmeninden öğrencisine, düşer bu görev. Bu vesile ile toplumun bu katmanlarını bir kez daha göreve davet ediyoruz.
Dr. Murat Alan’a da ABD’deki görevinde başarılar diliyoruz.